Ostajalla on myös koiranomistajana velvoitteita

Ostajan velvollisuus koiran omistajana

P-pentue v.1992
 1. Huolehdin, että koiralla on niiden pitoon soveliaat tilat ja vähintään eläinsuojelu- ja terveydenhoitoviranomaisten vaatimukset täyttävät olosuhteet ja hoito.
 2. Koiranpidostani ei ole kohtuutonta haittaa ympäristölle.
 3. Hoidan koiraa kasvattajan antaman ohjeistuksen mukaan ruokinnan ja hoidon suhteen.
 4. Ulkoilutan koiraa riittävästi joka päivä.
 5. Hoidan koiran tarvitsemat matolääkkeiden annon ja rokotteet ajallaan, kunkin paikkakunnan tilanteen mukaan (esim. alueet joilla on ollut rokotteiden estämää tautia, rokotuskäytäntö on tiuhempi tai alueet joilla on paljon koiria, on madotustarve tiuhempi).
 6. Muista, että pennun hankintahetkellä, se on vasta koiran alku. Siihen minkälainen siitä aikuisena tulee, vaikuttaa perinnöllisyyden lisäksi myös ympäristötekijät.
 7. Selvitän itselleni ennen koiran hankintaa rodulle tyypillisen koiranpidon ja -käytön.
 8. Ymmärrän, että koiran pito ja omistaminen tuo myös vastuuta. Hoidan koiraani hyvin ja noudatan koiranpidon lakia ja asetuksia.
 9. Jos käytän koiraani siitokseen, pyrin parantamaan rotua ja noudatan Suomen Kennelliiton ja Suomen rotuyhdistysten jalostusohjeita.
 10. Olen kiinnostunut koirani piilevästä terveydestä, minkä totean käyttämällä sen ajallaan rodunomaisissa tutkimuksissa (esim. silmäpeilauksessa, lonkkakuvauksessa, selkäkuvauksessa) ja -kokeissa (esim. luonnetestissä, jalostustarkastuksessa).
 11. Mikäli pennussa esiintyy luovutushetken jälkeen piilevä virhe, ilmoitan siitä kasvattajalle kohtuullisessa ajassa (yleensä 14 vrk kuluessa) siitä kun virhe havaittiin. Ostajalla on oikeus vaatia korvausta virheen perusteella, mikäli sillä oli oleellinen merkitys kaupan päättämiselle tai koira oli oleellisesti huonompi, mitä koiran kauppahinta, koiran käyttötarkoitus ja muut seikat huomioon ottaen oli odotettavissa. Lisäksi ostajalla on oikeus purkaa kauppa, jos eläinlääkäri viimeistään kolmantena päivänä koiran luovutuksesta, toteaa koiran pysyvästi sairaaksi.
 12. Olen kiinnostunut rotuyhdistyksen tarjoamista palveluista koiran pitoa kohtaan ja minua kiinnostaa olla jäsenenä Suomen ko. rotuyhdistyksessä.
 13. Koiranomistajana suostun siihen, että Kennelliiton valtuuttamat henkilöt saavat tarvittaessa neuvoa ja tarkistaa koiranpitoani ja hoitoani.
J-pentu v.2012: H-P jet Set Janita 4 vk