Airedalen kasvatusta v.1990-2015

Airispoweria Siderin tapaan
Laita kajarit täysille ja nauti airispowerista ;-)
Airispennut vm.2003

Airedalenterriereiden kasvatuksen aloitin v.1990, asuessani Mäntsälässä. Tällöin pentueita syntyi kaksi. Tämän jälkeen olen kasvattanut Lapissa (Sodankylässä ja Rovaniemellä) vuosien saatossa yhteensä viisi pentuetta. Nyt olen palautunut "juurilleni" Orimattilaan ja koirankasvatustoimintaa on jatkettu, osittain uusin tuulin. Ensinnäkin kasvatustyöhön ovat tulleet mukaan pitkäkarvaiset mäyräkoirat. Toiseksi toin Austraaliasta airedalen-terrierinarttu Ringan, joka teki yhden pentueen vuonna 2009. Viimeisin airis-pentue kennelilläni on Ringan tyttärellä EVELLÄ vuonna 2015, yhteistyönä siten, että pennut tulivat kasvattajalle kokonaisuudessaan, vaikka emäkoiran omistaa Aarre Kohonen. Näin kasvattejani on kaikkiaan syntynyt  10 airedalenpentuetta vuosina 1990 - 2015.

Toistaiseksi minulle ei ole tulossa uutta airedalenterrieriä, joten kasvatustyöni näiden ihanien karvakorvien parissa on päättynyt.

Koirastelun historiaa

Happy Pop´s I-airispojat 3,5 vk 12.4.2015

Ensimmäinen "oma" Airis minulle tuli v.1987 Red Diadem`s kennelistä, nimeltään Lollipop. Aikaisemmin meillä oli lapsuudenkodissa niminen Airedalenterrieri (Ferryhill -kennelistä), joka oli koko perheen kaveri. Niinpä Airedalet rotuna ei ollut minulle uusi asia. Muitakin rotuja ennen oman koiran hankintaa suunnittelin, mutta kun Airedalenterrierin veroista ja luonteista koiraa en löytänyt, oli lopullisen rodun valinta helppo. Koiraa hankkiessani, minulle oli selvää, että haluan koiran, joka mahdollistaa uraani alkaa kasvattajaksi. 

Lollipopin jälkeen pentueen teki sijoitusnarttuni Donna. Sitten hankin uuden airisnartun kasvamaan itselleni Big Ladys kennelistä, joka oli kutsumanimeltään Pipsa. Pipsan ensimmäisestä pentueesta minulle jäi kasvamaan elämäni rakkain airedaleuros Sepe, joka oli kasvattini Dannyn poika. Pipsan aikoihin teetin myös kasvatillani Bellalla pentueen. Bellan tyttäristä Sera jäi sijoitukseen, joka teki minulle yhden pentueen. Seran tytär Vilma kuoli kuitenkin suolisolmuun jo nuorena ja pian huomasin olevani ilman airedalenterrieriä. Tällöin sitten alkoi aktiivinen "uuden airisveren" etsintä ja mieluinen kasvattaja löytyi Austraaliasta asti Tjuringa-kennelistä nimeltään Ringa. Ringan tyttäristä on tehnyt yhteistyössä kasvattajan kanssa pentueen Emma v.2012 ja Eve v. 2015.

Näiden omien narttujen epäonneen pettyneenä ajattelin siirtyä lopulta uros-linjalle. Näin meillä sitten perheeseen ilmestyi loppusyksystä vuonna 2008 ensin Sälli ja keväällä 2014 airedaleuros Sider. Hienosta ulko-olemuksesta ja terveydestä huolimatta Sälli oli pelkopurija ja Sider todettiin perinnöllisesti silmäsairaaksi syksyllä 2014, joten sitä(kään) ei tulla käyttämään jalostukseen. Uroksista on kuitenkin Pirkko Alangolla upealuonteinen ja hieno sekä uutta airisverta Suomeen tuova FI MVA & JV-13 Happy Pop´s Jack-In-The-Box eli James ja tämän täysveli, Merja Pietilän omistama, Happy Pop's Just In Time eli Nappe.

Tällä hetkellä minulla ei ole airedalenterrieriä, jota voisi käyttää jalostukseen. Kotona asustelee ikuinen ilopilleri kastroitu airedalenterrieriuros Sider 🤩

Minkälainen koira Airedalenterrieri sitten on?

Airedalenterrieri on iloinen, ystävällinen ja ihmisrakas koira. Nuorempana se on vilkas mutta ikä tekee siihen eleganssinsa.

Niitä käytetään seurakoirana, agillityssä, palveluskoirien kokeissa (PK), tottelevaisuuskoulutuksessa (TOKO), rauniokoirina, metsästyskoirien jäljellä (MEJÄ) ja näyttelykoirina.

Ne vaativat turkin trimmauksen vähintään kahdesti vuodessa (jolloin niistä ei lähde karvaa kotioloissa), ihmisten läheisyyttä ja toimintaa, rauhallisen sekä huumorintajuisen omistajan joka on aina askeleen ajatusta edellä koiraansa, saadakseen koirastaan esille kaikki parhaat ominaisuudet.

Happy Pop's Inspector Inside eli Iiro Jyväskylä KV -nly 12.11.2016, ikää 1 v. 7 kk. Om. Susanna Ollila & Eliisa Lehto, kuva: Susanna Ollila
Veljellinen halaus! H-P Roberto "Roope" ja H-P RoundUp "Pastori"